Kapsel Hotell, Tokyo.

Kapsel hotell Tokyo, Japan

kapsel hotell japan tokyo (1)
Les om vår erfaring med å bo på kapsel hotell! Noe du må vite om japan er at det er ikke så mange som snakker engelsk og ting skal gå fort. Disse to tingene passer ikke alltid så godt sammen. Du blir fort en dukke som blir ført rundt omkring og plutselig har du en billett i hånden og vet egentlig ikke hva du skal gjøre med denne, enn å følge strømmen av mennesker… Men det er en opplevelse det også. Dette gjaldt også vårt opphold på Capsule Hotel, Tokyo.

Innsjekking på kapsel hotell

Da vi kom inn på vårt kapsel hotell, står medarbeiderne til resepsjonen klare til å få deg til å  betale for oppholdet ditt. Det kostet 2200 Yen som tilsvarer 164 KR i skrivende stund for 1 kapsel pr natt. Vi betaler for vårt rom med kontanter som du prøver å gi til resepsjonisten, han ser rart på meg og sier «hai hai hai» og peker på en automat på japansk bak meg. Legger på penger i automaten, får ut en bitteliten papirlapp. Gir denne til resepsjonisten, og får tilbake kapsel-rom-nøkkelen. Videre inn i gangen kommer du til et hav av låste små skap. I skapene ligger tøfler som skal brukes inne på hotellet. Du skal nå ta av deg skoene dine, ta ut tøflene og legge dine sko i skapet, putt på 100 YEN og lås skapet. Nøkkelen skal ligge i resepsjonen. Den største størrelsen på tøflene var 44, så det ble litt stramt for mine føtter på 46. Men det var bare å å få foten så langt inn som mulig og smile og le. Tøfler må du ha.
kapsel hotell japan tokyo (5)
På vårt hotell startet innsjekkingen kl 1600. Så selv om du kommer 15:30 i masse regn blir du pent bedt om å vente på utsiden av hotellet til klokken er 16:00. Det åpner 16:00, ikke 15:45 eller 15:50, 16:00! Uten regntøy, uten paraply, i bløte joggesko og med tunge backpackerryggsekkene står vi nå rett utenfor hotellet og ser inn på resepsjonen, og ser de leser dagens avis og venter på at klokken skal bli 16:00. Litt flaut etter øyekontakt med dem mens vi står utenfor, og ler og tenker at dette hadde aldri verden skjedd i Norge.Bagasjen kunne heller ikke kunne settes igjen i resepsjonen. Regler er regler og rutiner er rutiner.

Da vi kom tilbake 16:01 er det mange mennesker på dette spesielle hotellet. Det rare var at jeg var sikker på dette var en turist attraksjon, fulle av turister. Men så viser det seg at det kun er oss som er de eneste vestlige turistene. Det var mange kvinner og menn i dress på forretningsreiser. De har lange arbeidsdager, ofte fra tidig på morgen til seint på kvelden, og trenger da kun et lite sted å sove i, bokstavelig talt, dermed er kapsel hotell det perfekte overnattning-sted.

KAPSELROMMET

kapsel hotell japan tokyo (6)

Kapselrommene er delt inn i damer og herrer, så Camilla bodde i kapsel 636 (6th floor, capsule 36) og jeg bodde i etasjen over på nummer 736 (7th floor, capsule 36). Så etter å ha sovet sammen i de siste 8 måneder, noen ganger i hver vår store seng (Circus Circus, Las Vegas), andre ganger nesten oppå hverandre i bungalower på stranda (Navotua village, Fiji), skulle vi nå si natta til hverandre i heisen på vei opp til respektive kapsler på 6th og 7th floor. Det var strengt forbudt å besøke hverandre, og hvis du brøt denne regelen vill du bli kastet ut øyeblikkelig av hotellet. Hotellet var fullt av overvåkingskameraer overalt, utenom i selve kapselen. Kvinneseksjonen hadde en egen kodelås for å komme inn til seg som ekstra beskyttelse. (hva er det med japanere?)

Ingangen til kapselen er ganske kvadratisk på ca. 1m x 0.7meter, så du måtte ned på alle fire for å klare å komme deg inn på «rommet» ditt, mens du drar ryggsekken etter deg inn i den litt smale og lett klaustrofobiske kapselrommet.
En dør kan skyves frem og tilbake som lokker deg inn i kapselen og vips så har du din private lille verden helt alene midt i Tokyo. Det er stille sone i kapselrommene, men jeg er usikker på hvor mye bråk og støy det går an å få til i en kapsel som er ca. 2,2 meter lang, 1 meter høy og en meter bred. Siden det er vanskelig å være sosial i din private kapsel, finnes det en lounge i 1 etg. hvor det er micro, tv, noen bord, stoler og mini-kjøkken.
Her dukker mennene som tidligere på dagen gikk i stive dresser, opp i hotellets badekåper og tøfler. Det var spesielt å sitte der, hvor ingen snakker sammen, men styrer med sitt, leser avisen, ser på tv, spiser mat i sine små badekåper og tøfler.

kapsel hotell japan tokyo (7)

Desverre er ikke røykeloven like hard her som hjemme, så det er opp til restaurantene / hotellene selv å bestemme ang. røyking innendørs. Og det så ut som de fleste på kapsel hotellet var godt erfarne røykere, så her skjer det nok lite frivilligt på røykelov fronten. Inne på rommene og i badehuset ( selv om jeg tror det er mest av praktiske årsaker) var det enste steder på dette hotellet hvor det var forbudt å røyke . All røyking syns vi var et stort minus på hotellet, det er lenge siden jeg har gått i en sånn kontant røyklukt, så når kvelden kom var det ut i Tokyos gater for å trekke litt «frisk» luft før natta.

kapsel hotell japan tokyo (3) kapsel hotell japan tokyo (4)

Bathhouse / Onsen

Badehuset er noe spesielt de holder på med i Japan, og dette hotellet hadde også et sånt Bathhouse. Problemet med disse bathhousene er at det er en drøss med regler, skikker og væremåter som skal opprettholdes under det koselige badehus oppholdet. Hva dette er kan du lese om i Lonely Planets Japan bok, men vi kan beskrive vårt møtet med dette fenomenet. Badene er adskilt for kvinner og menn. Så da vi dro til badehuset, gikk vi inn i hvert vårt badehus og så hverandre 3 timer senere. Første rom du kommer inn til er avkledningsrommet. Alt skal av, alt, før du går inn til neste rom. Der er det små stoler og du skal sitte naken på den lille stolen og dusje kroppen din, før du går videre til bassenget som er 1 meter dypt. Dette bassenget er kjempevarmt, så kjempevarmt at jeg hadde problemer med å få beina nedi. Men da trer jo manninstinktet inn, så jeg holder maska og går rolig ned i vannet uten å heve ett øyenbryn. Og da jeg hadde kommet ned i vannet, føltes det så varmt at jeg mente det var noe feil med varmen i vannet, varmeelementet stod på for mye!
Selve badingen skal ikke foregå mer enn 10 minutter av gangen, opp av vannet og sett deg på de små stolene ved bassenget. Denne prosessen gjentar vi 3 ganger i henhold til skikkene. Som skal være nok for at mineralene i vannet har trekt godt inn i kroppen. Etter siste bad bør du helst ikke dusje i ferskvannet, siden kildevannet du har ligget /sittet i inneholder masse mineraler som er sunt for helsen, og de har nok rett siden gjennomsnitts levetid er 83 år.
Det betyr at du går rundt rød som en chilli resten av kvelden siden du ikke har kjølt deg ned etter badet. Og plutselig så befinner du deg nede i loungen i den lille badekåpen og de altfor små tøflene sammen med resten av dressgjengen som du lo litt av da du kom inn første gang… When in Rome…

kapsel hotell japan tokyo

Utsjekk av kapsel hotell

For vår del holder det lenge med 1 overnatting på et slikt spesielt hotell, men det var flere som hadde ukes lange opphold på dette kapselhotellet. Noe av det spesielle var at selv om du har booket flere dager i strekk, blir du vekket av høyttaleranlegget 8:45. Jeg tror de roper noe sånt som «-god morgen, og at nå nærmer klokken seg 9:00 og minner alle på at siste utsjekk er 9:30. Det betyr at alt av personlige eiendeler og eller ryggsekker må tas med ut av kapselen og legges i egnet rom ved resepsjonen, mot et lite tillegg. Skal du bli en natt til får du sjekke inn igjen kl 16.00. Hotellet er stengt fra 09:30 – 16:00.

Konklusjonen etter å ha bodd på kapsel hotell

Er du ute etter romantisk weekend eller rolig og bekvemt hotell så er capsule hotell ikke tingen men det er helt greit å prøve for en natt for å ha gjort det. Annerledes og litt morsomt var det, og det blir en opplevelse for livet, men jeg er fortsatt glad jeg ble nedstemt da jeg hadde lyst til å ha 3 netter her etter å kun ha lest om hotellet på nett.

Les mer her om kasel hotell her

 

http://japanliv.net/kultur/en-kikk-inn-pa-badet/

https://no.tripadvisor.com/Hotel_Review-g1066457-d1083503-Reviews-Green_Plaza_Shinjuku_Capsule_Hotel-Shinjuku_Tokyo_Tokyo_Prefecture_Kanto.html

http://capsuleinn.com/en/info/doc05.php