Gass i båten på tur, i Norge og i utlandet

gass-i-utlandet-båten-campinggaz-butan-propan (1)
Dette er statoil koblingen på statoil flasken, også kalt «Norsk gass». Dette er absolutt den enkleste koblingen.
gass-i-utlandet-båten-campinggaz-butan-propan (2)
På hele vår ferd var det CampingGaz som var utbredt overalt. Vi byttet enkelt en «greek gas» med en dansk CampingGaz flaske uten problemer mot slutten av turen på vei til Norge igjen.
gass-i-utlandet-båten-campinggaz-butan-propan (3)
Campinggaz har en mer tungvint tilkobling og selve tilkoblingen er horisontal slik at det blir trangt i gass-skapet.
gass-i-utlandet-båten-campinggaz-butan-propan (4)
Den til høyre ( 907 Camping Gaz 2,75kg ) er gassflasken var det vi hadde plass til. Bavaria har en original standardløsning med de mellomste flaskene.

gass-i-utlandet-båten-campinggaz-butan-propan (5)

gass-i-utlandet-båten-campinggaz-butan-propan (6)
Camping Gaz koblingen. Fin nok, men den stikker på utsiden av flaskediameteren! Det krever da mer plass i gass-skapet.
gass-i-utlandet-båten-campinggaz-butan-propan (7)
Slik ser CampingGaz opplegget ut i praksis. Merk deg gass-skapet er formet som en flaske… Større ombygging er nødvendig.
gass-i-utlandet-båten-campinggaz-butan-propan (8)
CampingGaz delene

gass-i-utlandet-båten-campinggaz-butan-propan (9)

 

Så hvilken gasstype skal du velge?

Vi bruker norsk Statoil-flasker her i Norge, og feriene langs svenskekysten. Dette for at disse flaskene er så utrolig enkle å ha med å gjøre. Det er lett å skifte flaske, og de tar mindre plass i gass-skapet på grunn av koblingen som sette oppå gassflasken. Skulle vi reist sørover igjen med båten, hadde vi kvittet oss med alle Statoil-flaskene rett før tur og gått over til det litt mer tungvinte CampingGaz systemet. Eneste grunn til det er at det er denne gass typen du får kjøpt overalt i middelhavet. Ikke bare på de dyre båt-marinbutikkene, men også på den mikro-lille landhandleren på øya som som ingen turister har hørt om. De har gassen, og vi slipper å bruke tid på å finne «de store» gass-forhandlerne».

Før avreise:

Husk å kjøpe inn CampingGaz systemet før du reiser, sjansen for at flasken og koblingen passer i gass-skapet ditt er liten. Så her må du nok utvide gass-skapet. Denne jobben er potensielt farlig og bør utføres av en rørlegger med gasskunnskaper (som var vårt tilfelle). Dette er uansett noe du vil se på FØR avreise.

Tips

LPG Sogn i Oslo, fyller på gassflaskene dine igjen. Dette er mye billigere enn å bytte hele gassflasken i en båtbutikk. Anlegget på Sogn skal ha 125 KR inkl moms for å fylle opp en 2 KG flaske. Det er nesten samme pris som vi hadde for å bytte til nye flasker i Hellas. Det dyreste var Tyskland eller Nederland hvor de skulle ha 400 kr pr flaske! Ønsker du å etterfylle/bytte disse i båthavn/kioskene koster det ca. 223 KR for bytte, og nytt kjøp inkl flaske er 744 KR pr fulle flaske ( Camping Gaz 907, 2,75 KG)

Hva med gass i Karibia?

http://friskustur.blogspot.no/2016/04/gass-system.html