Seiling i Slovenia -Reisebrev

Slovenias kyst er ikke den lengste men det er da noe, så noe seiling i Slovenia ble det! Vi kunne se både Kroatia, Slovenia og Italia kysten samtidig da vi seilte. Spesielt! Vi har nå besøkt tre byer langs kysten som var Piran, Izola og Koper. Alle tre byer har gitt oss et godt inntrykk av Slovenia og landet har så mye mer enn denne kyststripe som vi veldig gjerne vil oppsøke senere. Men det får bli en annen gang. Menneskene vi møtte og snakket med er veldig hyggelige og vennlige, det er en ro i atmosfæren og det har rett og slett vært supert å være turist i dette landet.

reisetips-izola-slovenia-5

Piran

Hvis du kommer seilende sørfra fra Kroatia sjekker du inn i Slovenia i byen Piran. Innsjekkingen var lett som en plett og vi er nå i Slovenia for første gang. Det var deilig at det endelig var så enkelt og effektivt! Piran er en liten koselig småby. Den er bygd på en odde og store deler av byen var bilfri noe som gjør atmosfæren rolig og behagelig. Vi var blant annet oppe på den høye bymuren og derfra får du nydelig utsikt over hele byen og Adriaterhavet. I gamlebyen er trange små gater som slingrer seg og du vet ikke helt hvor du er, men du kommer alltid ut til strandpromenaden som går rundt hele byen tilslutt. Du finner små butikker, koselige restauranter, dykkemuseum, klokketårnet som slår inn hver hel time og hvert kvarter etter hel time. Piran var absolutt verdt et besøk.
reisetips-piran-slovenia-3
reisetips-piran-slovenia-2

reisetips-piran-slovenia-4

reisetips-piran-slovenia-5

reisetips-piran-slovenia-6

reisetips-piran-slovenia-1

Izola

Izola lignet i store grad på Piran, gamleby med trange gater, gamle hus pyntet med blomster og små butikker. En stor strandpromenade leder deg rundt byen og langs den koselige havnen med restauranter. Her som de fleste andre kystbyer er fiske en viktig del av samfunnet. Fiskebåtene ligger i havnene og noen ganger kan du kjøpe fersk fisk rett fra båtene men ellers har du fiskebutikken i byen som selger deg dagens fangst.

reisetips-izola-slovenia-4

reisetips-izola-slovenia-3
Fiskebåthavnen I Izola

reisetips-izola-slovenia-7

reisetips-izola-slovenia-6

Vi var her når årets chilli festival ble arrangert og det var en skikkelig folkefest med musikk, dans. Det var massevis mat laget av chilli og boder der du kunne smake ulike chili produkter som chilisjokolade, chilipasta, chilisauser og chili-kake. Alt i ulike fra relativt milde og søte chilli produkter til «angry Monica» som var en meget hot chilisaus. Kim mannet seg opp og smakte denne angry Monica (kun for at den het angry Monica og han kjenner ei som passer beskrivelsen:) Rett etter at han smakte på den ble han  svimmel, hes i stemmen, svettet over hele kroppen og det gjorde vondt i ørene(?!). Kim gikk rundt i sin egen verden i noen minutter… Jeg forklarte senere til han latterglade selgeren i chiliboden sin at i milde Norge så ser vi på Crème fraîche som litt sterk kost, så chili er ikke akkurat hverdagskost for oss.

reisetips-izola-slovenia-2

Men morsomt og gøy var det og det massevis av folk. Av samme bod som hadde angry Monica hadde dem den akkurat nå verdens sterkeste chilien!  Og vi fikk med oss to av den tilbake til båten, spennende tider! Den skal du være meget forsiktig med og dere burde egentlig bare ha den som pynt, sa selgeren til oss. Den er så sterk at den skal håndteres med hansker, skjæres opp med hjelp av tapetkniv/barberblad i en til to millimeter tynne skiver. Den skal kun serveres til edru mennesker og som er mette slik at magen er klar for chilien (?!!).

Koper

Siste by vi skulle til var Koper og her sluttet vår reise med S/Y Fabula i middelhavet for denne gang. Koper er en litt større by en Piran og Izola og da mister de ofte litt av sjarmen. Men den har sin gamleby oppå en topp med både kirketårn, butikker, restauranter, museum, gågater, fontener og andre severdigheter. Ved siden av havnen var det laget en fin badeplatå og en koselig strandpromenade som de hadde lyst opp med lysfarger på kvelden. Men vårt opphold her handlet mest om å rigge ned båten for en transport på lastebil (?!), mer om det kommer i neste brev…

reisetips-koper-slovenia-6

reisetips-koper-slovenia-4
Seiling i Slovenia byr på litt båter av tyngre størrelse

reisetips-koper-slovenia-1

reisetips-koper-slovenia-3

reisetips-koper-slovenia-5