Fiji Navotua Village – reisebrev.

Bula Fiji Navotua, Venandu!

Gå direkte til avsnittene

Hvordan kommer man seg til Fiji Navotua Village?
Vårt møte med Fiji Navotua landsbyen.
Hvordan fungerer samfunnet i landsbyen?
Mat på Fiji Navotua?
Hvordan fungerer rytmen i landsbyen en vanlig dag?
Ting å gjøre i landsbyen
Været og sesongene.
Tips til forberedelser til besøk på Navotua village.
Regler i landsbyen.
Donasjoner til Fiji Navotua
Solceller på Fiji Navotua
Oppsummering av vårt besøk på Navotua Village
Info om FIJI og eksterne lenker

fiji navotua village homestay (36)

fiji navotua village homestay (45)

Alle har vel drømt om ligge på kritthvite strender under palmer og se ut på turkis hav, kanskje til og med en solnedgang der himmelen farges rød før natten tar inn og viser 1000 vis av stjerner. Under vann venter et nesten urørt undervannsliv. Store flotte korallrev i i klart vann byr på snorkeling i timevis. Jeg sier bare bula Fiji Navotua. Endelig var det vår tur til å komme oss til stillehavet og til det som vi sett som paradis siden vi var små. Vi bestemte oss for å oppsøke real Fiji og ikke turistfiji, dermed booket vi oss inn i Navotua village, helt nord på Yasawa islands. Der ble vi møtt av mange vennlige og hyggelige mennesker som tok oss med inn i sin hverdag. Dette er det mest spesielle vi vært med på under vår reise jorden rundt.

fiji navotua village homestay (30)

Hvordan kommer man seg til Fiji Navotua Village?

Vi tok fly med Fiji Airways fra Los Angels, dette flyet kostet oss 1000 Dollar en vei (2 personer). Flyet bruker ca. 12 timer og du går 20 timer frem i tid, så det er stor sjanse for jetlag. For å få lov til å komme inn i landet må du kunne vise til en utreisebillett. Flyet landet i byen Nadi, som er den nest største byen på Fiji.

fiji navotua village homestay (20)

Vi ble en natt i Nadi for å komme oss etter flyreisen og fordi at båten «FLYER» som tar oss ut til øyene og Fiji Navotua kun går en gang om dagen, kl 0830 på morgenen. På hotellene i og rundt Nadi kan du kjøpe billetten for båten, den koster ca. 80 USD en vei (1 person), som er en del men det er det koster å komme seg ut på paradis øyene. Dette er også den rimeligste måten å komme seg ut på øyene, det er også mulig å reise med sjøfly som kostet ca. 350 Dollar en vei. Billettene til FLYER båten har flere muligheter og valg, som blant annet øyhopping mellom øyer så du kan enkelt tilpasse din billett etter ditt behov. Dette hjelper hotellet deg med og de ordner også transport til havnen.

http://www.awesomefiji.com/bula-passes/bula-pass/

Yasawa-Flyer-Islands-Map
På vei ut til øyene ser man at det Fiji man ønsker å se, og det man har hatt i sine drømmer. Vannet var klart, strendene er kritthvite og øyene er mange. Vi så flere små hus på øyene som lå så øde til at det eneste fremkostmiddelet var båt. Vi gjorde oss klare til å få oppleve noen av våre største øyeblikk i livet. Etter at vi hadde tatt flyer båten 4-5 timer, stoppet den opp i en bukt utenfor en del resorter, her ble vi hentet av en liten motorbåt som kjørte oss en halvtime videre nord mot landsbyen.

fiji navotua village homestay (26)

fiji navotua village homestay (37)

Til Toppen

Vårt møte med Fiji Navotua landsbyen.

fiji-navotua-village-homestay-(58)

Fremme i landsbyen etter mye bølger og sjøsprut ble vi møtt av vår host, Mrs MA. Vi ble vist vårt hjem for de neste ukene, og det var første gang vi har bodd i en bungalow med stranden som utsikt. Vi var klar over at landsbyen var «back to basic» men det var litt annerledes å være her og se det, enn å lese om det. Noe av det som går under back to basic var blant annet ingen vifte eller air-condition, ingen strøm, ingen butikk, ingen restauranter, ingen kald drikke.

fiji navotua village homestay (42)

fiji navotua village homestay (16)

I denne landsbyen må du bli akseptert av chiefen ved ankomst og dette er seriøse greier med seremoni. Du må bringe en kava rot som gave til han. Chiefen er den høyeste stillingen man kan ha i samfunnet, og han bærer det store ansvaret for ta riktige beslutninger slik at samfunnet klarer seg i tykt og tynt. Stillingen går i arv i han familie, og det er første fødte gutt som blir utnevnt til den ny chiefen.

Til Toppen

Hvordan fungerer samfunnet i landsbyen?

Landsbyen består av ca. 70 mennesker. Siden det er så få mennesker er samholdet i landsbyen viktig, og man bidrar med det man kan og deler det man har. Samfunnet har egen farm hvor man planter kasava, chilli, bread-fruit, bananer, papaya, mandarin, kokosnøtter. De har en gård med avling av griser og høner som var virkelig frittgående høner, og frittleggende av egg. Så det var alltid spennende å prøve å finne ut hvor høna hadde lagt egget. Det blir også fanget inn landskrabber som tas med inn til fastlandet for å selge på markedet. Det var få ting dem kjøpte fra fastland og det var te, sukker, mel, olje og ris. Kvinnene lager kokosnøttolje og smykken av skjell som dem selger på «marked» når turister kommer. Dem tar også emot turistergrupper fra resorter for å vise produksjonen av kokosnøttolje. Mennen står for utvidelse av  Home-stayene, medens kvinnene fletter sammen blader som brukes som tak og gulv. Siden landsbyen lever på det dem har, det dem produserer selv og fanger selv består dagene mye av dette. På formiddagen tar noen menn fra landsbyen med seg sine spyd og drar ut for å fange fisk. Noen går til jordbruket og skørder inn dagens grønnsaker og frukt. Noen fletter, noen tar emot turister, noen underviser på skolen. her hjelper man virkeligen hverandre og det fungerer!
Mens de voksne er ute på arbeid, så passer naboens kone på de minste barna. De større barna (fra 3 år) går i landsbyens barnehage noen timmer på formiddage. Dem har også en skole der barn fra 1 – 3 trinn går. For å fortsette skole nå må barna reise fra landsbyen til en annen landsby lenger sør på øya, 4 – 6 trinn. Etter dette er det hovedøya på Fiji som har trinnene oppover. Barna og ungdommene er da borte fra landsbyen hele uken og kommer hjem på fredag ettermiddag, da er det liv igjen i landsbyen! Samfunnet var ganske komplett, det vi savnet der var en lege for deres egen del. Det meste av medisin fant man ute i skogen.

fiji navotua village homestay (1) fiji navotua village homestay (8) fiji navotua village homestay (54)

Til Toppen

Mat på Fiji Navotua

Vi spiste våre lunsj og middags måltider hos de forskjellige familiene hver dag. Dette var en fin måte for å smake på forskjellige tilberednings metoder og retter. Det gav oss også mulighet til å bli kjent med hver og enkelt av innbyggerne. En av de var PAX, som jobbet i turnus på det nærmeste resortet flere uker i strekk og kom hjem til landsbyen en liten uke, før han dro avgårde igjen for å være båtsjåfør for turistene på resortet. Det var ganske gøy å kunne sitte sammen med han å spise middag sammen med hans familie og høre på deres historier. Vi har spist så utrolig mye forskjellig, og all mat smakte kjempegodt. Kanskje fordi at all mat var ganske ferskt rett fra havet eller gården? Vi spiste blandet annet østers, krabber, alle mulige fiskesorter, snegler, gris, kasava, breadfruit, papaya, kokosnøtter, bananer. Frokosten bestod av havregrøt og pannekaker, og noen ganger hvis det var mel i landsbyen fikk vi hvetebakst som ferske rundstykker og boller.

fiji navotua village homestay (5) fiji navotua village homestay (6) fiji navotua village homestay (7)

Måltidene ble inntatt i innbyggernes hus og måten dette foregår på er litt annerledes enn hva vi var vant til. Vi satt gjerne i vår bungalow eller var ute å lekte i landsbyen da familiens barn kom og hentet oss og fortale av det var lunsj eller middag. Vi skiller oss godt ut på øya, så alle vet til enhver tid hvor vi befant oss på øya. Det er en stor ære å ha oss på besøk, så stor at det er vanlig at vi spiser først, foran huseierne, mens vi prater sammen og koser oss. Og da vi hadde spist opp og drukket opp vår te, sa vi takk for maten og gikk ut av huset. Det var nå familiens tur til å spise. I starten synes vi dette var rart og litt stressende. Men etterhvert så ble vi vant til det, og jeg fikk bekreftelse på at det var sånn det var, og at vi var såpass viktige for landsbyen at det var den høyeste æren de kunne tilby oss. Maten ble også inntatt på gulvet, det brukes ikke stoler eller bord til lunsjer og middager. Hvis vi skulle ut på lengere dagsutflukter ble maten vår pakket inn i boks som vi fikk med på turen fra morgningen. Ganske kjekt når du har gått i noen timer til en annen fjelltopp som ligger enda mer fjern hvis det var mulig å bli mer fjernt.

Til Toppen

Hvordan fungerer rytmen i landsbyen en vanlig dag?

07:00 Våkner av at solen kommer inn gjennom myggnettingen. Hanen galer.

fiji navotua village homestay (48)
08:00 Noen unger ler og roper lavt mens de går til skolen

fiji-navotua-village-homestay-(57)
08:10 Vi får beskjed at frokosten er servert, med ferske nystekt pannekaker og grøt. God kaffe og te inntas sammen med frokostansvarlige Mrs Mele. Alltid smilende og undrende på hva vi skulle gjøre denne dagen. Vi hadde også nye spørsmål fra dagen før som vi ønsket svar på og hos Mele fikk du vite alt du lurte på.

fiji navotua village homestay (27)
10:00 Det begynner å bli skikkelig varmt, og bading og stranden begynner, eller dagens utflukt til noe spennende.

fiji navotua village homestay (46) fiji navotua village homestay (49)
12:00 Lunsj blir servert i ett av husene

fiji navotua village homestay (25)
14:00 – 17:00 Kaffe, te og salte kjeks står fremme slik at vi selv forsyner oss i løpet av dagen. Det er også mye volleyball spill og PANN hvor de fleste mellom 2-40 år er med og spiller.
fiji navotua village homestay (15)
18:00  Middag serveres, gjerne rett før solen har gått helt ned.

19:00 Cava tid
21:00 Fortsatt cava tid
22:00 Ut for å fange krabber, gjerne ved helt lavvann. Eller kun sitte i stolene utenfor bungalowen og se på stjernene. Det blir helt mørkt, og det er ikke noe light-pollution i milesvis av avstand. Dette er en av de mest perfekte stedene for å se på stjernene. Andre steder som Death Valley i USA søker nasjonalparken for å få lov til å kalle seg medlem av International Dark-Sky Association. Greit de hadde det ganske mørkt på kvelden og natten, men ikke i nærheten av det Fiji øyene klarer å få til.

fiji navotua village homestay (2)

23:00 I seng, helt utslitt og klar for en ny dag i paradis…

fiji navotua village homestay (28)

Husk at det er «Fiji-time» som gjelder, det betyr at tid ikke er så nøye. Rekker man det ikke i dag så tar man det i morgen. Tidene var aldri helt det samme da det gjaldt måltider, vi fant sjarmen i det etterhvert.

Til Toppen

Ting å gjøre i landsbyen

 1. Vi har plukket koksnøtter fra trærne og åpnet dem med de redskaper man har.
 2. Vi har gått turer dypt inn i jungelen.
 3. Vi har sett på farmen og plantasjen deres.
 4. Vi har besøkt barnehagen og skolen.
 5. Vi har snorklet og badet.
 6. Vi har besøkt en cave, og i den caven kunne du dykke under gjennom en tunnel full av vann og inn i en ny cave på andre siden! Sawa-I-Lau Caves
 7. Vi har drukket kava.
 8. Vi har vært med å fanget landkrabber på natten
 9. Vi har dratt til vår egen lille private øy, og lekt robinsonekspedisjonen.

fiji navotua village homestay (39)
Her henter vi ned kokosnøtter på Fiji Navotua

fiji navotua village homestay (49)
Her går vi tur dypt i jungelen på Fiji Navotua

fiji navotua village homestay (33)
Snorkling på Fiji Navotua
Sawa-I-Lau Caves - fiji navotua village homestay
Cave Sawa-I-Lau ved Fiji Navotua
fiji navotua village homestay (18)
På Fiji Navotua var det mange landkrabber som krabbet rundt.
fiji navotua village homestay (51)
Vi var også med å fanget landkrabbene.
fiji navotua village homestay (41)
Utenfor Fiji Navotua var det mange helt ubebodde øyer, her lekte vi robinsonekspedisjon.

Til Toppen

Været og sesongene.

Vi dro ut til øya i regnsesongen, og visste ikke helt hva vi dro til. Det YR melde var 300 mm regn i løpet av måneden. Men siden vi besøkte øya under EL NINO år, så hadde det ikke regnet på nesten 1 år! Vi ønsket regn like mye som innbyggerne i landsbyen. For vår del til avkjøling og for innbyggerne til drikkevann og vaskevann. Ja , de drikker regnvann.
Noen uker etter at vi hadde dratt fra øya, traff en veldig kraftig syklon inn på øya. Hele gården og avlingene ble ødelagt, men ingen var blitt drept. Så det betyr at landsbyen er enda mindre selvforsynt enn tidligere da verken breadfruit, cassava eller root drops blir å høste etterhvert.
Landsbyen får nå støtte fra NGO (http://www.experiencesuva.com/ngos-in-suva/)

Til Toppen

Tips til forberedelser til besøk på Navotua village.

Siden denne landsbyen ligger ganske langt unna det meste av «vanlige» fasiliteter kan det være lurt å forberede seg godt. Det er ikke mulig å kjøpe inn ting og tang etter at du har kommet til landsbyen. Vi mistet skoene våre til tidevannet, gikk tom for solkrem og knakk solbrillene. Så Camilla gikk barbeint i 2 uker, jeg uten solbriller i 1 uke, og solkremen ble kun brukt i ansiktet og andre viktige steder mot slutten. Camilla hadde også bare med ett skjørt som henne måtte bruke hver dag i 2 uker. Alt dette hadde vi kjøpt inn igjen hvis det hadde vært mulighet for det, men det går ikke å kjøpe inn noe som helst. Det du har med ut, er det du har. Hardt og enkelt.

Dette bør du vurdere FØR ankomst.

    1. Vann, byen benytter seg av regnvann og filtret vann fra en brønn. Dette kan være ganske utfordrerne for deg og din mage, så vi anbefaler å kjøpe med flaskevann på forhånd. Regn med minst 2 liter pr person pr dag i varmen. FLYER båten tillater ikke turister å ha med seg vann ut til øyene, men det gikk helt fint da vi sa at vi skulle til Navotua landsby.
    2. Solkrem og annen sol-beskyttelse som hodeplagg, solbriller. Det går mye solkrem, også fint med en aloe vera krem for evt. solbrent hud! Og ta med minst 1 par ekstra solbriller.
    3. Myggspray, mygg-coil og klø-dempende for stikkene som blir store.
    4. Antibac.
    5. Lommelykter.
    6. USB-batteribank for å lade opp kamera.
    7. Kontanter i Fiji-dollar, det er ikke mulig å ta ut penger på øya. Og det er flere av de andre øyene som opererer «cash-fritt» så husk å ta med kontanter fra fastlandet.
    8. Badesko bør brukes når du skal bade, og ikke fordi det er steinete, men fordi sting-rays kan ligge og kose seg i sanden. Vi tråkket nesten på en sting ray 3 meter ute fra strandkanten, disse er nesten umulig å se på forhånd og hvis du tråkker på den er ditt besøk på øya sannsynligvis over for denne gangen. Det var denne fisken den australske Steve Irwin døde av (type bull-ray), etter maks uflaks å bli stukket av pilen i hjertet. Joggesko var fint å bruke da vi gikk i jungelen, sandaler bruker du i landsbyen, da du tar av deg skoene når du skal inn i husene til måltidene.
    9. Kava rot, denne roten selges på markedet i landsbyen. Ikke kjøp ferdig mal pulver fra butikkene, det er ikke sikkert det er 100% rent.

fiji navotua village homestay (24)
Dette er brønnen på Fiji Navotua

fiji navotua village homestay (4)
Dette er kirken på Fiji Navotua, med vanntankene som samler opp regnvannet. Det var det nærmeste vi har vært hellig vann.
fiji navotua village homestay (13)
Vårt kjøpevann begynner å gå tomt, og regnvann er redningen. When in Rome…
Til Toppen

Regler i landsbyen.

Det er ikke så mange regler i landsbyen, men de som er kan gjøre det vanskelig for vestlige hvis du ikke er forberedt. Vi nevner nå de reglene vi så på som viktigst å vite om, FØR du ankommer øya.

     1. Kvinner må gå med klær som dekker knærne, skuldrene og bryst når de går i landsbyen. Det kan også være greit å vite at ditt hjem ligger i landsbyen, så hvis du sitter i din bungalow og skal ned på stranden for å bade, må du ta på deg klær som dekker disse områdene. Et tips er å bruke en lang sarong som du knyter rundt livet og en t-shirt. Vel på stranden kan du gå i badetøy. Stranden er grensen mellom hva som er inne i landsbyen og hva som befinner seg utenfor landsbyen. Kim kunne gå rundt i trusa uten problemer, for utenom solas påkjenninger i landsbyen.
     2. Caps og hatt blir sett på som respektløst og kan ikke benyttes i landsbyen. Utenfor landsbyen er det helt ok.
     3. Solbriller er OK i landsbyen.
     4. Søndager er helligdager i landsbyen, prøv å ikke komme til landsbyen denne dagen, dog heller ikke dra denne dagen. Søndagen er en familiedag og hviledag, så selv soling og strandbading skal ikke foregå på stranden rett utenfor landsbyen, turistene som må bade denne dagen ønskes til strendene som er ved siden av landsbyen, i praksis betyr det at du går 50 meter til høyre utenfor ditt hjem istedet.

     Det var her vi ble fortalt om reglene i landsbyen, og vi hadde ikke forberedt oss på dette på forkant da dette ikke kom tydelig frem under bookingen, (men nå har iallefall du forberedt deg godt). Camilla hadde kun med seg et langt sort skjørt som da måtte brukes de neste 10 dager til samtlige lunsjer/middager, turer i landsbyen og på vei ned til stranden. Skjørtet var godt brukt etter de dagene.
     Til Toppen

     Donasjoner til Fiji Navotua

     Øya trenger sårt mye av alt, men det er viktig at det som skal sendes er gjennomtenkt. Et eksepel erom du skal du sende lommelykter, bør disse være av god kvalitet og oppladbare via USB eller 12V. Send da også med lader for dette.
     Det skal fungere over tid, og reservedeler er ikke å oppdrive! Nye batterier er dyre, og det er viktig at landsbyen ikke bruker ekstra penger på å kjøpe inn batterier til dårlige strømtrekkende lykter. Solceller er en fin løsning, som vi ser for oss kan bidra sterkt til økt velstand på øya.

     Til Toppen

     Solceller på Fiji Navotua

     Øya har en generator, denne krever bensin. Bensinen må kjøpes fra hovedøya og er dyr.(Prisen på 1 liter bensin er ca. 8 norske kroner, også skal den fraktes med båt i 6 timer envei). Ett par timer med generatoren bruker 8 liter bensin, hvor det meste av strømmen brukes til å lade opp batterier og lyse opp husene på kveldstid hvis det er noe viktig som pågår (møter/gjester/sermonier). Dette er penger som man fint kunne brukt på noe annet. Ved bruk av solcelle er det gratis å lade opp batterier og holde det lyst i husene gjennom natten. Vi tror det skal være mulig å solcelle-sette denne landsbyen over tid. Vi har nå fast kontakt med noen fra landsbyen og vi skal se på muligheter for å være med å  designe enkle solcelleoppsett for hvert hjem. Det må være enkle ferdige pakker med 3 lys, en bryter, en batteribank, og et kraftig solcellepanel (de få panelene de har i dag er på 10 watt) som enkelt kan settes opp av innbyggerne selv. Dette blir ett spennende prosjekt i fremtiden.

     Det betyr at strøm ikke er så tilgjengelig, kun under spesielle omstendigheter kan generatoren startes. Så ikke regn med å få ladet opp kamera batteriene eller mobilen ved bruk av stikkontakter. Vi fikk utdelt en lampe som var ladet opp av solceller, som også hadde en liten batteribank som vi brukte på å lade opp GoPRO batteriene våre litt.

     fiji navotua village homestay (61)

     fiji navotua village homestay (64)

     Til Toppen

     Oppsummering av vårt besøk på Navotua Village

     Vi har nå reist rundt i hele verden, og dette stedet er det stedet som vi sitter igjen med mest inntrykk fra. Det å kunne bo så tett opp på den lokale befolkningen setter sine spor. Det å føle at man bidrar og føler seg verdsatt av de lokale er noe som vi satt mye pris på. Du er ikke en turist i denne landsbyen, du er en viktig gjest. Det å leve så basic som dette, var noen ganger utfordrende, men alt i alt så var det en kjempeopplevelse som vi håper vi kan oppleve igjen, enten på deres lille landsby eller lignende konsept rundt om i verden.
     Hvis du er litt redd for å prøve dette i 14 dager, kan du fint klare to dager, det er grenser for hvor mye du forfaller etter noen dager her.
     fiji navotua village homestay (11)

     fiji navotua village homestay (17)

     fiji navotua village homestay (23)

     fiji navotua village homestay (34)

     fiji navotua village homestay (40)

     fiji navotua village homestay (43)

     fiji navotua village homestay (44)

     fiji navotua village homestay (50)

     fiji navotua village homestay (52)

     fiji navotua village homestay (56)

     fiji navotua village homestay (9)

     fiji navotua village homestay (10)

     fiji navotua village homestay (21)
     Til Toppen

     Info om FIJI og eksterne lenker

     Overnatting før og etter landsbyen;
     https://www.smugglersbeachfiji.com/

     Båten ut til Navato;
     http://www.awesomefiji.com/transfers/

     Film fra landsbyen;
     https://youtu.be/1Qbq67LMMrI
     Til Toppen