10 tips for å få langturseiling til å vare lengst mulig

Dette er våre tips på hvordan du får råd til å holde deg lenger på langturseiling enn det som var planlagt.

Ofte vet man ikke dette med at langturseiling tar tid, og man ønsker ikke å stresse. Det er lett å lese at melkeruten tar 11 mnd, at Kanariøyene eller Skottland er fort unnagjort. Men så kommer man seg ut på tur, roen senker seg og etter hvert er det ikke ferie mer, det er en livsstil. De harde målene du satte er kanskje ikke like harde, og alt forandrer seg. Du har tid, og det er så mye å se, og når du ser alt, så åpner det bare opp for nye ting du ønsker å se…
Du ler litt av det livet du hadde hjemme, hvordan klokken fikk styre alt sammen. Og ifølge familien, venner og jobb så er det plutselig 3 mnd til du «må» hjem. Vi synes det har vært så bra at vi ønsker å forlenge dette. Men hvordan? Vi er unge, med boliglån og uten verdens største bankkonto. Men vi sitter med kunnskap og kompetanse, dette må vel kunne brukes i «ferien» også?
langturseiling

Les våre tips

Vi prøver de ut på veien fremover, vår vei til forlenget pause fra A4 livet, videre inn i A3 livet. Vi er ikke sikre om vi får det til, men med råd fra Facebook-gruppa Long Distance Sailors har vi nå noen tips vi skal prøve, følg med!

  1. Lei ut en kabin/lugar i båten på AirBNB. Plasseringen på «hjemmet» flytter du rundt (nesten) enkelt via appen deres etterhvert som du seiler. Det samme gjelder justering av prisen på overnatting hos deg. Det er prisforskjell på Marseille, Frankrike og Dakar, Senegal. Se vår seilbåt på AirBNB her!
  2. Et AirBNB-tips er å flytte båten etter store eventer, et eksempel er å ligge for anker (hvis det er mulig?!) utenfor Monte Carlo, under Monaco Formula 1 Grand Prix, dette kan gi ganske høye cabinpriser i denne perioden.
  3. Finn småjobber med appene GigWalk eller Rewardable, disse bruker din smarttelefon med GPS til å finne småjobber akkurat i nærheten av deg. Last ned appene i Play-store. Dette er et helt nytt fenomen, og vi tror det kan bli like stort som Uber og AirBNB. Foreløpig finnes det kun jobber i Amerika, men dette vil nok endre seg fort.
  4. God til å ta bilder eller videoklipp? Søk om å få selge bildene og filmene dine på Shutterstock.com, vi som seiler har ofte unike muligheter til å ta perfekte bilder og videoklipp av ofte nesten urørt natur.
  5. Hva kan du og hva er du flink til? Alt fra frisør, webdesigner til skipselektriker trengs der ute. Straks du har gjort èn jobb, går jungeltelegrafen fort og du får ofte mer arbeid på samme sted/ankringsplass. Husk at lønningene er lavere i utlandet, men jobber du mot båtmarkedet og turister er det mulig å få bedre betalt. Husk at seilere bør hjelpe hverandre uten å levere en gul giro etterpå, jeg har selv hatt en mekaniker i motorrommet ett år på svenskekysten som pekte og gav gode råd gratis, og jeg har selv gitt hurtigløsninger på el-anlegget i båter for å få «reddet krisen ombord» mot takk,  men er jobben komplett nytt elektrisk anlegg i båten går det ikke under «hjelp» for min del (som skipselektriker) og bør være grunnlag for inntekt. Merk at det kan kreves visse tillatelser i landet du skal arbeide i.
  6. Har du dykkeutstyr ombord? Lei deg ut på oppdrag som skipsdykker. Det er ofte lette jobber som å skifte propell (og prøve å finne propell/anker), sink anoder, inspeksjon av skroggjennomføring som mange ønsker utført i vann og underveis på tur.
  7. Ta med turister på «adventures» i området der du seiler, dette fungerer ganske bra i «charter-områder». Charterturistene har også som regel mer penger som skal brukes på kort tid, så pengene sitter løst.
  8. Padi dykker? Dykkesentere tar inn sesongarbeidere i perioden september/oktober (Thailand). Med Padi sertifikat (+50dykk) og kunnskap om båt håndtering er det lettere å få jobb. Problemet er at dagene er lange og du sannsynligvis signerer for hele sesongen. Pengene strekker ofte kun til opphold og dykk, og ikke innkjøp til vedlikehold av båt…
  9. Rustfri sveiser med utstyr? Gratulerer, du er nå kongen av de fleste havner, nå er alt mulig med tips nr 9 i boks!
  10. Driv en blogg, med nok besøkende er det fort mulighet for å hente inn noen kroner som kan komme godt med!

Har du et tips som bør stå her angående langturseiling? 

Har du spørsmål eller kommentarer til dette eller har du noe smart å tilføye jeg har ikke har med?
Gi oss en kommentar i feltet under med en gang.

Det setter vi veldig pris på 🙂