Slik unngår du å bli matforgiftet i Thailand

matforgiftning

Gå direkte til avsnittene

Hvorfor blir jeg matforgiftet?
Kan jeg drikke vannet fra kranen i Thailand?
Er gatematen trygg i Thailand?
Hvordan velge ut trygge restauranter?
Hva kan du gjøre for å holde deg frisk?
Hvordan vet du har blitt matforgiftet?
Hva gjør du etter at du har blitt matforgiftet?
Generelle triks hvis du ikke må til legen

Hvordan-unngå-å-bli-matforgiftet-i-Thailand-2

Hvorfor blir jeg matforgiftet?

Når du spiser forurenset mat blir du syk. I vestlige land er det store bøter og trusler om nedleggelse om hygiene-rutinene ikke er godt nok, mens i Thailand er det imidlertid liten eller ingen slik praksis. Du kan åpne en restaurant i de fleste steder i Thailand uten lisens til å selge mat og uten noen gang å ha et besøk fra helse-inspektører. Dette er en av grunnene til at matforgiftning i Thailand er vanlig. Cirka 25% av turistene som blir i Thailand mer en 2 uker blir utsatt for «turist-diare».

Kan jeg drikke vannet fra kranen i Thailand?

Ikke drikk vann fra kranen. Drikk alltid fra forseglede vannflasker fra butikkene. Ikke skyll salaten og frukten med vann fra kranen. Prøv å unngå å bruke kranvannet til å pusse tennene med.

Isbiter er OK – de fleste restauranter bestiller inn isbiter laget av rent drikkevann fra vannprodusentene, fordi de ikke har tid til å lage disse selv. Du kjenner fort igjen isbitene, de er avlange med hull inni.
Til Toppen

Er gatematen trygg i Thailand?

Ja, det kan den være. Gatemat fra boder og Tuk-Tuk`er kan være både kjempegodt og rimelig, men det er lurt å noen forhåndsregler:

 • Mye fluer rundt en spisebod er første varsellampe på at du bør gå videre.
 • Ikke kjøp noe som ser ut som har ligget en stund på disken, selv om det kun har ligget der en liten stund. Insister på at de skal lage den nå ferskt mens du ser på. Vil de ikke det, så er det nok av andre buler å velge mellom. I verste fall kan du be personellet varme opp maten på nytt igjen, dette hjelper iallefall noe.
 • Velg en spisevogn som er ganske hektisk, hvor ny mat hele tiden blir laget. Her ligger det ikke noe mat igjen som tiltrekker seg fluer.
 • Prøv å velge ut en hvor det er mange lokale som står i kø, de lokale lærer fort hvilke spiseboder man skal gå til.
 • Få ett inntrykk av hvor ren selve spiseboden er og personen som står bak.
 • Følg hendene på personen, og se hvor de går og tar. Hva skjer når det er skal betales? Hvem gir veksel tilbake? Hva skjer hvis det mistes noe ut av pannen eller plata?
 • Skal du kjøpe frukt, så hold deg til det du klarer å skrelle. Banan, mango, papaya, mm. Mange salgsboder har ferdig opp-kuttet melon, honningmelon osv som ser ganske fristende ut, ikke kjøp dette. Mye av maten kan ha ligget lenge på bordet, og i flere tilfeller sprayes det på vann for å få det til å se ferskere ut, og da selvfølgelig ikke med flaskevann så maten blir enda dårligere.
 • Kjøp uåpnet frukt, ta det med hjem, vask det i en bolle med flaskevann.

Hvordan-unngå-å-bli-matforgiftet-i-Thailand3Til Toppen

Hvordan velge ut en trygg god restaurant?

Første regel er å sette seg på en restaurant som har masse gjester, gjerne helt fylt opp av lokale, har restauranten innkastere, kan det være et dårlig tegn. Folk kommer tilbake automatisk hvis de har hatt en god opplevelse på restauranten. Og da sitter det folk der ofte, og andre folk ser at det sitter mange der og setter seg der, så innkastere bør være overflødig.

Er du usikker på stedet, kan du gå inn å bestille noe å drikke, gå en tur på toalettet for å sjekke om det ser hygienisk ut, så kan du fort se for deg hvordan kjøkkenet ser ut.

De største problemene på kjøkkenet er mat som blir liggende for lenge (se etter mye fluer), under-kokt mat, og personale som ikke har god nok håndhygiene. Kjøtt kan skjæres over på fjøl som salaten senere blir hakket opp på. Så en stor frityrstekt kylling kan være mye mer sunn og hygienisk enn en stor salat. Salaten må også vaskes i flaskevann. Flere steder vi har vært står det i menyen at salaten og grønnsakene er vasket i «sterilisert vann» ,  dette er godt nok. Noen steder med sjømat kan de lokale like den litt mindre kokt, så det kan være fornuftig å si at du ønsker maten din godt kokt!

Det hjelper ikke alltid å gå på en fin dyr restaurant for å få godt hygienisk mat. En dyr dårlig restaurant kan ha få lite faste kunder, vareomløpet blir lavt, omsetningen går ned og det blir lett å trylle litt på kjøkkenet for å få restauranten til å lønne seg. Ansetter noen innkastere og satser kun på vestlig turisme som spiser der ÈN gang kan være en forretningsmodell.
Til Toppen
Hvordan-unngå-å-bli-matforgiftet-i-Thailand4

Hva kan du gjøre for å holde deg frisk?

 • Vask deg på hendene så ofte som mulig. Kjøp et desinfiserende middel, enten gel eller væske, før du reiser og bruk det mange ganger om dagen. Apoteket selger disse dyre og biltema selger disse billige, begge fungerer utmerket. I Thailand heter produktet ofte Dettol med tallene 99,9%.
 • Hopp over østers og sushi.
 • Maten du bestiller bør være gjennomstekt, selv om det er en biff.
 • Maten skal være gjennomkokt, ingen unntak, og bør serveres til deg rykende varm.
 • Store buffere kan være store risikoer, hvis ikke maten varmebehandles ved hjelp av varmelamper, skiftes ut når den er blir kald, eller det beste; at det lages på stedet (f.eks egg/ eggerøre lages på hjørnet i buffène av personale.
 • Hopp over ferdig oppskåret vannmelon, disse kan være kongen av bakterier grunnet stor overflate som trekker til seg vann. Noen steder sprayes de oppskjærte bitene med vann for å få dem til å se ferske og fine ut, noe som egentlig gjør alt enda verre. Kjøp hele meloner hvis du absolutt må spise dette mens du er i Thailand.
 • Spis bare salaten hvis du vet den er vasket i rent vann / flaskevann. Hopp over de store «dekorasjonsbladene» som ofte kommer med måltidet.
 • Ser ikke måltid bra ut, ikke spis det. Er maten kald når den serveres, så be om å få det varmet opp igjen, evt. ny rett. Det er flaut, men matforgiftning er flauere!

Til Toppen

Hvordan vet du at det er matforgiftning?

Det kan være fort gjort å forveksle matforgiftning med vanlig omgangssyke – siden begge deler kjennetegnes av oppkast – gjerne etterfulgt av akutt diare som er typisk tegn på mageinfeksjon. Matforgiftning kan noen ganger ha en mer uhyggelig side, og kan medføre komplikasjoner som kan føre til sykehusinnleggelse eller dødsfall, særlig hos barn. Symptomene viser seg raskt, og innen 48 timer. Matforgiftningen varer som regel 1-3 dager og går over av seg selv, ved store smerter eller hvis matforgiftningen varer over 3 dager oppsøk lege.

Mange ganger er forurenset vann årsaken til matforgiftningen. Vannet kan overføre smitte til maten din, til tannbørsten din, under en dusj, eller andre steder du kanskje ikke er like på vakt som når du er ute å skal spise.

Best måten å vite om det er matforgiftning er om flere i middagsselskapet også er blitt dårlige, hvis ja er årsaken mest sannsynlig matforgiftning. Matforgiftning er fremkalt av giftstoffer eller toksiner fra sykdomsfremkallende bakterier eller virus som er i maten, mens med omgangssyke er man som oftest ikke blitt smittet gjennom maten. For omgangssyke er det dråpesmitte fra syke og kontaktsmitte- ikke bare fra mennesker, men også fra overflater, de viktigste smittekildene…

Til Toppen

Hva gjør du etter at du har blitt matforgiftet?

Matforgiftning er ikke smittsom og går over av seg selv i løpet av 1-3 dager. Man kan ta piller for å hindre utslipp, men det er bedre for kroppen å la giften løpe naturlig ut. Piller bør kun tas ved viktig transport som ikke kan utsettes, utsjekking av hotell eller andre forhold som krever litt pause.

Varer matforgiftningen mer enn 3 dager, bør lege oppsøkes. Hos legen er det store muligheter for at du får en antibiotika kur for å rense kroppen. Pass på å fullføre kuren helt, selv om du føler deg frisk. De tøffeste bakteriene er også de minste. Det morsomme er at effekten kommer rett etter første pille!

piller

Til Toppen

Hvis ikke lege oppsøkes er disse triksene verdt å få med seg.

 • Drikk flaskevann som er lunkent.
 • Drikk Coca Cola lunkent og som er med lite/uten kullsyre.
 • Melk skal også være OK.
 • Sprite fungerer også.
 • Når du kommer deg etterhvert så spis salte kjeks, salt potetgull eller ris.
 • Når du har kommet deg helt og skal bestille mat ute igjen så prøv å bestille enkle retter. Som kun grillet kylling lår og ris.Når du har kommet deg helt, les fra toppen igjen så kanskje du klarer deg bedre og lengre før du tilslutt dessverre vil få en ny matforgiftning igjen ifølge statistikken.

Husk at du skal leve litt også, prøve nye ting, smake ting du egentlig ikke tør. Og de morsomste tingene klarer du nok ikke å spise og itillegg følge alle rådene over. Og det kan fortsatt gå fint for det. Flere steder er det gateboder som tilbyr stekte edderkopper, slanger, skorpioner og kakerlakker.

Hvordan-unngå-å-bli-matforgiftet-i-Thailand5

Hvordan-unngå-å-bli-matforgiftet-i-Thailand6

hvordan unngå å bli matforgiftet i thailand asia (1)

hvordan unngå å bli matforgiftet i thailand asia (2)

hvordan unngå å bli matforgiftet i thailand asia (3)

hvordan unngå å bli matforgiftet i thailand asia (4)

hvordan unngå å bli matforgiftet i thailand asia (6)

hvordan unngå å bli matforgiftet i thailand asia (7)

hvordan unngå å bli matforgiftet i thailand asia (8)

hvordan unngå å bli matforgiftet i thailand asia (5)

Til Toppen

 

Har du spørsmål eller kommentarer til dette eller har du noe smart å tilføye jeg har ikke har med?
Gi oss en kommentar i feltet under med en gang.

Det setter vi veldig pris på 🙂