Heis storseil raskere!

Silikon hjelper deg med mer seiling. Seiling skal være gøy, seiling skal være lett og seiling skal være økonomisk lønnsomt.
Vel, det siste har vi ikke fått til ennå.

Men mer storseil og mindre motor er økonomisk

Vi vurderte selvfølgelig alt avansert før dette middelet. Vi så på å bytte ut fallet, bytte blokkene fallet løper igjennom og å bytte ut løpevognene (de som sitter i seilet?!) som skal oppover i mastesporet. Vi kranglet også at X (rormannen) som står ved roret ikke er skikkelig i vindøyet med bommen eller båten, som gjør det vanskeligere å heise seilet. Problemet med å ha et tungt tregt storseil er at det ikke er gøy. Er det ikke gøy, så blir det lite av det. Vi savnet tiden med en liten båt hvor vi brukte hver minste anledning til å heise storseilet, fordi det gikk så fort opp. Så lite krefter som ble brukt på det, så jeg ikke var sliten og lei da seilet endelig var heist. Den tiden er tilbake.

Dette fantastiske middelet gjør heisingen av storseilet som en lek. Vi bruker ikke vinsj når vi heiser storseilet, vi bare drar det rett opp, like lett eller lettere enn det vi gjorde på vår lille maxi 68.

storseil (2)

 

Dette middelet selges både billig og dyrt. Alt koster så mye som du pakker det inn i , nevn marine, båt og nano-teknologi så treffer du meg. Pris er da ikke så nøye. Og jeg kjøpte det.
Alt som kjent heter noe med båt koster ekstra, så gjengen bak Marine Lube har utviklet eller selger nano extract, skikkelige saker som skal være lett å påføre (spray?!) Den koster en god del, men fungerte som magi. Men magien koster.

Du kan heller kjøpe den som faktisk fungerer bedre, enda bedre glid og med rør så du ikke sprayer så mye ut i luften/lungene. Og prisen? 49 KR pr sprayboks hos Biltema. Vi har 3 liggende i båten nå. Hver sesong heises jeg opp i masten og sprayer meg nedover med Silicone sprayen hver sesong. Forskjellen er så bra, at det har snudd vårt tunge storseil til å bli like enkelt og lett som det lille maxi seilet. Tryggere er det også blitt for vi bruker mindre tid på å reve seilet. Vi kan reve opp og ned kun ved hjelp av seil som fremdrift. Før lå vi lenge i vindøyet for å heve revene igjen, men nå tar vi de etter en god turn ned i le, eller «fall av» som det heter bygger opp litt ekstra fart og opp igjen i vindøyet. Dette skal gå fort, ikke for de vi er regatta seilere, men fordi vi er late tur-seilere som ikke orker å bli irritert for at vi trenger å gå opp i vindøyet 2-3 ganger for å klare å sette seilet skikkelig.storseil (3)

Så hvordan heise storseil raskere?

storseil (4)

Mastesporet for storseil i masten bør være så ren som mulig, vi gikk over med klut og varmt ferskvann.
Begynn å spray fra toppen, det renner litt ned. De sier du ikke skal ta for mye, men det kan være vanskelig å holde igjen. Du vet det fungerer og det er en sprayboks. Vedlikehold dette med å spray litt i mastesporet ved bommens høyde før du heiser seilet en annen gang så holder det seg bra lenge.

Og ikke minst!

  • Husk også og gå over seilets «hvite skjøter» ( de som holder seilet mot masta) Spray litt med sprayen, uten å treffe storseilet, og bruk en tannbørste og papir til å fjerne sot og skitt som ligger der. Disse gir motstand når de skal gli hele veien mot toppen.

storseil (1)
Nei, det er ikke Paris, det er Tokyo tower i Japan, som du ser så er det 13 meter høyere enn Paris sitt. Kanskje du hadde visst det hvis du hadde vært litt gladere og kjappere til å heise storseil? 🙂

 

Har du spørsmål eller kommentarer til dette eller har du noe smart å tilføye jeg har ikke har med?
Gi oss en kommentar i feltet under med en gang.

Det setter vi veldig pris på 🙂