Isolering av kjøleskapet i båten

Om sommeren går kjøleskapet vårt altfor ofte, og etter at jeg monterte en strømmåler (NASA BM2), liker jeg ikke at dette står og får i tide og utide på en ca 2-3 ampere.
Lokket i kjøleskapet mitt er en tynn plate med en plastplate på ca 5cm. Sidene og bunnen er jeg usikker på hva er, da det er mulig å komme til disse stedene.
Det hjelper ikke heller at motoren for kjøleskapet sitter like ved, som blir ganske varm. Her blir det prosjektet «isolering av kjøleskapet i båten» som tok kort tid, kjapp effekt, hurtig virkning, var relativt enkelt å gjøre og kostet lite.
Akkurat slik prosjektmalen i båtverden ønsker.

Kjapp løsning var å legge isolasjonsplater i topp og bunn, disse kjøpte jeg på maxbo og begynte å forme dette til så det passe uten at det blir helt feil kosmetisk.
Jeg ønsket også å isolere sidene, men fikk et strengt nei, da det «nesten ikke er mer plass i kjøleskapet» av medeieren.

kjøleskap-i-båt-3

Det letteste var å skru av hengslene for skapet, og kutte ut så bra det går ann og lime på med Tec7.
Etter at lime hadde stivet, så skrudde jeg på hengslene igjen og prøvde å lukke kjøleskapet.
Dette gikk selvfølgelig ikke på førte forsøk, men med hjelp av tapetkniv og grov/fint sandpapir ble ganske bra.
Isolasjonsplaten som ligger i bunn er ikke limt fast, dette for å lette rengjøringen. For det går vel ikke en sommer uten av en flaske velter, kjøttsaft renner ut av posen sin, fisk og annet…

Merk skrå skjæring i isolasjonsplaten.
kjøleskap-i-båt-13

kjøleskap-i-båt-10 kjøleskap-i-båt-11
kjøleskap-i-båt-15  kjøleskap-i-båt-12 kjøleskap-i-båt-14

Jeg prøvde å legge en isolasjonspate over kompressoren også, for å hindre at varmen stiger opp mot kjøleskapet, men det virker som om den viften som sitter på der ikke klarer å blåse unna nok varme.
Så det ble litt for varmt synes jeg, så denne platen tok jeg av igjen.
Vet ikke hvordan det er på nye båter, men jeg håper at det er stor avstand mellom motor/kompressor og kjøleskap.
Det kommer nok et eget prosjekt på å få tilført og trekt ut «gammel-varm luft» senere…
Komfyren sitter også ganske nærme, men her er det ikke mulig å få ned en plate, da jeg også skal ha krengefunksjonen…
Ferdig montert i lokket.

kjøleskap-i-båt-6

Bunnplate ferdig skåret ut med tapet kniv og fint sandpapir for å få litt myke kanter.
Etter isolering av kjøleskapet ser det helt ut som normalt! Måtte tilpasse det en del ganger for å klare å få igjen døra.
Kjøleskapet går nå mye mindre og lokket på oversiden er ikke kald, noe som betyr at kulda ikke kommer opp av kjøleskapet.
På de verste varme sol dagene trekker jeg for den ene gardinene på babord side i byssa, det har hendt noen ganger at en svær solstråle står å steker ned på lokket, og det trenger vi ikke 🙂

Og husk, ett fullt kjøleskap er lykken, både for magen og for energien som «lagres» i de allerede nedkjølte varer som da holder bedre på kulden enn om det bare er luftrom i kjøleskapet.

Gratulerer, du har nå fullført «Isolering av kjøleskapet i båten», mens du leste dette gjør-det-selv avsnittet hører du sikkert ditt eget kjøleskap gå i bakgrunnen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *