Timeteller for motoren.

På min Volvo Penta Md2030 D følger det med et Tachometer (turtallsviser).
Denne viser kun tallene på varme dager når det ikke har vært regn på en god stund.

wema-timeteller-md2030-1
Dette holder ikke, vurderte å skifte ut til en «ny» helt lik , men leste på nettet at de fleste som hadde gjort det fikk samme problem året etter igjen…
Neste ting som jeg ikke likte er at timetelleren er koblet slik at når tenninga på styrestrømmen på motoren er på, dvs. power ON på panelet på norsk, så begynner telleren å telle. Og det har jo hendt at etter vi har ankret opp, godt slitne og trøtte at vi da har glemt å skru av tenninga. Og med det resultatet at timetelleren teller seg gjennom døgnet eller ukene som ble også ble en gang.

wema-timeteller-md2030-2

Motoren har gått langt, så jeg er ikke interessert i hvor mye, men når er det behov for neste oljeskift, neste vedlikeholdsprogram?
Beste måten, i følge meg, er å få koblet på timetelleren på utgangen fra generatoren, denne gir fra seg en 6V på tomgang, og begynner ikke å gi ca. 12-14 volt før det er noe pådrag på gassen, og det vil si at da er motoren i gang, og brukstimene kan begynne å telle. Vi kjører svært lite på tomgang, eksos både lukter og bråker.

Hvis du skal gjøre dette, koble deg inn på + og – på generatoren og motorblokka, sett på en sikring på 2-5 ampere, plasser denne ved styrestrøm sikringene til motoren, så har du alt på ett sted. Gå med 2,5mm2 opp til pidestallen (2,5mm2 er min.krav i båten vår på alt av ledninger), og koble inn på de 2 ledningen, pluss evt. om du vil ha rød/hvitt lys itillegg.
Du kan koble det inn på styrepanelet, men det er ganske trangt, og hvis du får en kortslutting i timetelleren så vil du kunne bryte strømmen til panelet og dermed ikke klare å starte motoren. Så er nok best å trekke ledninger hele veien fra generatoren. – kunne man også hente fra panelet, men liker å ha med «tilførsel» fra samme sted, synes det blir mer oversiktlig da, og ordentlig 🙂

Bak delen med dette er at motortimene kun kan leses av ved kjøring av motor. Jeg vurderte også en bryter for dette, men da er det ikke lenger automatisk og feil vil skje, iallefall ombord hos oss.
Timetelleren er fra WEMA, kjøpt på maritim for ca. 500 KR. Vannavstøtende og kan stå ute.

Sannsynligvis holder denne lengre enn VP sin…
wema-timeteller-md2030-3

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *