Oljeskift for Påhengsmotor

Utstyret du trenger for oljeskiftet

Trinn for Trinn

test

Finn et egnet sted for å sette opp en planke på 48 x 148 som skal holde påhengsmotoren på plass, også når motoren står å går i gir.

Det er viktig å vite hvor vanninntaket på påhengsmotoren er. Dette er ganske likt på alle påhengsmotorene på markedet. 

Bøtta du kjøper må være høyere enn vanninntaket, husk at når propellen går rundt spruter det opp vann rundt så ett vannnivå på 10-20cm høyere er viktig.

Slik skifter du oljen på påhengsmotoren

Åpne den gule pluggen for påfylling av olje

Under motoren sitter det en liten mutter med pakning, mest sannsynlig 10mm

Her kommer den gamle oljen ut og rett i en trakt som går rett i en plastflaske. Hell det via en trakt rett i en kjøkkenmål med desilitermåler.
Gammel olje til venstre, ny fersk olje til høyre

 

Denne jobben gjør du lett ombord i båten, uten søl. Kjør jolla med påhengsmotoren en liten runde før du tar opp motoren så er den varm og god

Kvaliteten på olje?

Kvalitet på olje er ett evig tema, men hvilken olje bruker jeg?
Denne fra Biltema har fungert fint i mange år uten problemer hos oss. Jeg har tro på at hyppige oljeskift er viktigere og bedre for motoren enn dyr olje som byttes ut sjelden. Pass på at påhengsmotoren er varm, slik at mest mulig av partikler blir med oljen ut. Oljen er også mer tyntflytende og lettere å jobbe med når den er varm.

Hva gjør du med den gamle oljen?

Olje går som farlig avfall. Farlig avfall er alle produkter som inneholder miljøgifter eller stoffer som er skadelige for mennesker og natur. Slikt avfall må behandles på spesielle anlegg og skal derfor ikke kastes i restavfallet. Det betyr ikke i hagen, ikke i sjøen, ikke i søppelkassa. 

Farlig avfall skal leveres på gjenvinningstasjonen, og det er gratis. Beholderen trenger ikke å være en «godkjent beholder» men du må levere den inn med lokk/skrukork på.

Hvis du ikke kan levere inn oljen med en gang bør du spørre etter en gratis miljøboks på gjenvinningstasjonen neste gang du er der. Dette er en smart trygg beholder som du kan ha stående i garasjen og ta med deg når du skal levere annet samtidig.

Har du fått med deg de andre artiklene om påhengsmotoren?

https://breddegrad.no/tennplugg-pa-pahengsmotor-sjekker-du-selv/
https://breddegrad.no/vedlikehold-av-6-hk-pahengsmotor/
https://breddegrad.no/giroljeskift-pahengsmotor/
https://breddegrad.no/pahengsmotor/