Vulcan, det nye Rocna Ankeret. Er det bra nok?

Rocna Vulcan, er det bedre enn Rocna?

Kort svar etter 5 års bruk = JA

Vi skal ut på lavbudsjett-tur, det betyr at havneopphold blir fest og luksus.
Det betyr at vi skal ligge mye på svai. Og lenge. Vi har et 15 KG Bruce, som vi ønsker å bytte ut, men til hva? Rocna Vulcan?rocna-the-vulcan-anchor-installing-6

Bakgrunnen for valg av ankeret Rocna Vulcan

Jeg har alltid vært tilhenger av teknologi, ny banebrytende grensesnitt er digg. Enklere, sikrere. Det er det det handler om. Husk at Nansen og gjengen tok også ibruk siste teknologiske duppeditter som fantes i 1893 på vei mot Nordpolen.

Pris er ikke så viktig, det tar ikke mange ukene før ankeret har betalt seg i havneavgifter. Vi ønsker også å dra fra båten i lengre perioder, jeg kan ikke sitte å drikke en kaffe på det indre biblioteket i den vindstille tørre innlandsbyen 10 NM fra båten som ligger på svai alene, og gå rundt å tenke på om båten fortsatt klarer å ligge der trygt og fast når vi kommer tilbake. Sitte å kjenne på vinden, om vinden har snudd iløpet av dagene, om jeg tror det vil blåse opp osv.

Rocna og Spade, det er de to som gjelder, etter store diskusjoner på Facebook, på ankerkurs og av de som faktisk er ute å ankere. Ikke de som ligger i middagsbukta med 3 ms vind, eller 2 timer med det runde skålankeret som er så fint og kjekt å ha ombord. Jeg har gått ut og filtret bort de jeg mener ikke henger seg på ny teknologi, de som mener at «sånn har det alltid vært, og alltid fungert for meg», slike mennesker treffer jeg både i havna og i min jobb. Ofte, sett i jobbsammenheng har det fungert, men når det har blitt analysert digitalt så har det vist seg å være flaks, samt de verste parametere som ikke har truffet inn ennå. Men sant nok så fungerer det, analogt og fint.

Spade ankeret

Spade ankeret kom i 1990 av franskmannen Alain Poiraud, som satte en ny standard i ankerverden.
1990 teknologi (dvs. for 25 år siden!) -er spadeankeret født, www (internett) blir tatt skikkelig i bruk, vi ser snart Windows95 og Sovjetunionen går i oppløsning.

Rocna ankeret

Rocna ankeret kom på 2000 tallet av new zealanderen Peter Smith, som brukte det beste fra spade ankeret og andre ankere.
2000 tallets teknologi (vi nærmer oss snart 20år siden!) blir euroen tatt i bruk rundt i europa, du klarer å sende 140 tegn i en sms, i 2007 kom første iphone, den første!

Alt dette høres gammelt og grinete ut. Det er 2015, og jeg skal kjøpe anker. Jeg er klar for noe nytt, eller nyere. Jeg søker nettet opp og ned, og plutselig kommer Rocna med en pressemelding. Det er født et nytt anker.

The Vulcan, kort fortalt noe av det samme som Rocna sitt første anker, men at det går inn i baugsprydet, påstår de. Men det finnes ingen tester, ingen uten Rocna-merket på t-skjorten sin har testet dette ankeret skikkelig, det er for nytt! Det skal visst ha alle fordelene til det gamle Rocna-ankeret, men bedre. Er det mulig?

Vi kjøper, sizeguiden til Rocna Vulcan anbefaler 15 KG så vi kjøpte 20 KG Vulcan.

I butikken hvor jeg skulle hente ankeret, kommer de ansatte og lurer på hvor stor båt jeg har, for det ankeret de kommer med, er ganske stort. Det ser kjempestort ut i butikken. De spør om jeg har bestilt feil, men jeg svarer: nei, jeg skal på tur 🙂 Ankeret skraper opp siden i kassedisken i butikken mens den lille rullebåndet sleper ankeret mot strekkode-leseren. Kassadamen er lite fornøyd med å måtte håndere dette ganske uhåndterlige tunge ankeret, som kommer løst uten noe form for eske eller annet forpakning. Men når ankeret er på plass i baugspydet på den store båten vår (36 fot), så det ut som om det alltid har vært der.

Du får nå min erfaring med installering, bruk og test av dette ankeret the Vulcan fra Rocna. Jeg jobber ikke for noen båtbutikk eller produsent. Jeg er bare en vanlig båtbruker, som skal ut på tur og vil egentlig ha minst mulig bryderi og mas om anker. Vi får se hvordan det går.

Installasjonen av Vulcan Rocna Ankeret på vår Bavaria 36 med baugspyd

Databladet for Vulcan Rocna ankeret inneholder en skisse som du kan skrive ut for å få 1:1 på ankeret.

rocna-the-vulcan-anchor-installing-7
Jeg var redd det skulle være for stort for mitt baugspryd, og fikk ikke bedre følelse etter å limt sammen arkene hjemme i stua.
rocna-the-vulcan-anchor-installing-8
Installasjonen gikk fint, men jeg måtte demontere det ene hjulet i baugsprydet, slik bildet viser. Det er ikke mulig å bruke det sammen med det hjulet, ankeret går ikke nok opp i baugsprydet.
rocna-the-vulcan-anchor-installing-5
Når ankeret er helt oppe ser man at det siste hjulet ikke kan brukes.
anker-1
Da Vulcan Rocna ankeret var på plass så jeg at jeg ikke klarte å få ut baugstigen som jeg har i fronten, denne trekkes ut vannrett, for så å falle ned i en 90 grader. Dette går nå ikke pga deler av ankeret er i veien. Se bildet, med rød skisse. Men den stigen er ganske sjelden i bruk, så det får heller være. Men det kan være greit å vite om det. Kanskje det hadde gått hvis vi hadde kjøpt 15 KG Vulcan Rocna istedet?Etter å demontert det ene hjulet, kommer Vulcan Rocna ankeret ganske greit opp i baugspydet, men jeg hadde håpet på at det skulle gå hele veien opp. Bakdelen med å ta bort dette hjulet er at det hjelper til å føre kjettingen i rett bane mot ankervinsjen. Vi merker at båten må ligge mye mer rett med kjettingen for at vi skal kunne hale inn kjettingen, ved for mye svinggrader bort fra 0 grader, hender det at ankerkjettingen kiler seg fast i første hjul som er etter den delen vi har demontert. Men det er fullt brukbart.

rocna-the-vulcan-anchor-installing-4

rocna-the-vulcan-anchor-installing-2

rocna-the-vulcan-anchor-installing-9

Et hjul måtte fjernes og baugstigen blir ubrukelig (med ankeret oppe, senkes det litt ned så kan jeg bruke stigen, men da vil nok dette ligge å slenge… Alt i alt er jeg fornøyd med installasjonen av dette Vulcan Rocna ankeret, som nå er på 20 KG,
men det nok ikke like rett frem som de skal ha det til…

Erfaringer etter nesten 2 år konstant på sjøen med minst 300 døgn til anker

Vi elsker det, både det å ligge til anker, og da særlig med Vulcan ankeret. Jeg ønsker å nevne noen av dagene hvor ankeret måtte imponere.

  • Vi har ligget i sand/weed i flere døgn med 16 m/s på Korsika, Frankrike uten noe dregging.
  • Vi har ligget klar i sørlig vind (5-8 m/s Sør) for så å få voldsomme squalls fra motsatt vindretning (15-20 m/s Nord). Ankeret har da vridd seg pent rundt og lagt seg på samme kvadratmeteren. Dette skjedde tre ganger i Kroatia og Montenegro. På sand
  • I Hellas, under 23 m/s vind fra Nord (Meltemi vinden) fant vi le opp mot Mykonos øya. Scoopet på 1:3 fungerte ikke. Vi traff en stor rot som ikke ville slippe taket i ankeret, så det klarte heller ikke å grave seg ned og vi dregget voldsomt. Vi klarte å få feste på 1:6 / 1:8 av dybden på 3. forsøk. Da dykket jeg ned på ankeret som hadde gravet seg så langt ned at jeg ikke så verken ankeret eller første 0,5 meter av kjettingen. (jeg gravde i sanden for å finne starten på kjettingen). Problemet er etter så mye kraft på ankeret så graver det seg så bra ned, at vi bruker tid å få det opp igjen.
  • Vulcan ankeret, etter vår mening trives best alene, så båten følger vinden. Da vi lå inn mot en havn (hekk inn og anker ut) fungerte det godt så lenge vinden ikke kom rett inn på siden av båten. Da var det viktig med 4-5 ganger båtlengde med kjetting. Men dette gjelder nok alle ankre.
  • Det har blitt nevt at det kan lønne seg med den syrefaste varianten for denne skal ha en litt skarpere spiss som graver/skjærer seg lettere igjennom tang/weed/ eller lignende. Det galvaniserte på 20 KG koster rundt 6 000 idag, men det syrefaste på 20 KG koster rundt 18 000 Kr. Jeg syns ikke fordelen veier opp for prisen.

Se hjemmesiden til Vulcan Rocna

Bilde eksempler på hvordan ankeret har satt seg

Slik festet det seg som regel etter litt bakking (rygging) med båten
Etter noen timer med konstant 15-20 ms vind gravde det seg skikkelig ned
Her ser man at Vulcan ankeret har satt seg skikkelig på etter 1 meter fra punktet ankeret traff bunnen.
Ofte godt gjemt hvis det blåser mye

Strekkavlastere i gummi og skikkelig tau til hver sin pullert for å avlaste ankervinsjen

Dette er 20KG vanlig Rocna anker som RS 139 Uni Oslofjord fra Redningselskapet bruker. Det har aldri vært i bruk, men står klart akter i båten deres.

Etter snart 5 års bruk, med ankring i Norge med norske forhold

Vi satt som regel godt fast med vårt gamle Bruce anker, og Vulcan ankeret er iallefall ikke dårligere. Jeg stoler nok mer på Vulcan ankeret. Spesielt ved forskjellige vindretninger. Og vi har alle opplevd det, vi legger oss opp mot vinden, og noen timer senere er det full vindstyrke fra andre siden…

Eller når vi ankrer opp på samme sted for en liten uke/helg, da er det som regel vind fra forskjellige retninger.

Har du spørsmål eller kommentarer til dette eller har du noe smart å tilføye jeg har ikke har med?
Gi oss en kommentar i feltet under med en gang.

Det setter vi veldig pris på 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *