Siem Reap, Kambodsja i Asia

Reisen vår til Siem Reap, Kambodsja

Vi har fått både positive og negative kommentarer av folk når de hørt at vi skal til Siem Reap, Kambodsja. Kommentarer som «der er det skikkelig fint», «templene var fantastiske», «der har jeg hørt det er farlig», «der finnes ikke noe fasiliteter som verken minibank eller annet», og med alle disse kommentarene i bakhodet reiste vi til Siem Reap.

siem reap - kambodsja (7)

Vårt første møte med Kambodsja var selvfølgelig den litt strenge tollen og passkontroll. Du trenger visum for å komme inn i Kambodsja og det kan du ordne her for en viss sum. Ta med USD dollarcash og helst et bilde av deg selv så er det bare å stå i kø for å få ditt visum. Etter denne prosedyren var du inne i Siem Reap, Kambodsja og for et fantastisk sted! Vi som alle andre turister var her for å ta frem det kulturelle i oss og besøke tempelområdene. Men Siem Reap har mye mer å by på som du snart for vite.

siem reap - kambodsja (10)

Så hvordan er økonomien i Siem Reap, Kambodsja nå?

Kambodsja er et fattig land. De har en grusom fortid med blant annet borgerkrig og folkemord. De ligger fortsatt langt bak økonomisk utviklet sammenlignet med mange av sine naboland. Turismen øker igjen nå som det er mer stabilitet i landet. Vi er positiv overrasket over Kambodsja. God service, hjertelige mennesker, hyggelige mennesker, stå-på mennesker, mye og se og gjøre, fantastisk mat og hyggelig atmosfære. Mange av dem vi møtte er fattige men dem delte av det dem har. Vi så at folk som utgangspunkt ikke har så mye penger gav penger til mennesker som har mindre penger og hva sier det om å bry seg om sidemannen. Han som er rik ser ofte bare at det finnes en type fattig, men fattigdom har mange forskjellige nivåer. Det er f.eks stor forskjell på en familie som driver «landry-service» med vaskemaskin og de som gjør det samme, bare i manuelt i bøtter. Eller tuk-tuk sjåføren som betaler leie for vognen av en lokal hai, og håper han en gang skal spare opp nok penger til å kjøpe sin egen tuk tuk-vogn. Sett av en time til Hans Roslings forklaringer på youtube om dette, det er håp for fremtiden.
Filmene han ligger på youtube, om befolkningsvekst og fattigdom.

siem reap - kambodsja (4)

Lurt å vite om Siem Reap

 1. Du betaler stort sett cash og i US dollar. Du kan få små veksel tilbake i Riep.
 2. Tiggere finnes og dem er litt innpåslitne. Ikke gi penger eller søtsaker til barn, ikke kjøp ting av barn. Så lenge det lønner seg å tigge vil foreldrene ikke sende dem til skolen. Hvis du ønsker å bidra finnes dem mange hjelpeorganisasjoner. Det finnes også restauranter og gjestehus der overskuddet går til skolegang for barn i Kambodsja.
 3. Skal du til templene så skal du dekke til knær og skulder.
 4. Store landområder er fortsatt minelagt, hold deg til opptråkkede veier og stier.
 5. Ta med bilde til visum, ellers koster nytt bilde i Customs ca. 10-30 USD
 6. Det finnes minibanker, spør hotellet du bor på hvilke du bør bruke.
 7. Ikke kjøp turer eller tjenester av taxien på vei til ditt første hotell
 8. Ikke kjøp tuk tuk av tollbetjenten(!?!)
 9. Ikke kjøp polititjenestemannen politiskilt, hvis han tilbyr det (!?!)
 10. Ikke prut for mye, prut ned, men pass på at det blir en fair pris for begge parter. Det er ikke om å ha prutet mest ned som gir deg status som prute-mesteren her, kanskje i Tyrkia.
 11. Se filmen «The killing Fields» fra 1984 før avreise, og bli forbauset over hvor hyggelige og optimistiske menneskene er.
 12. Se Tomb Raider filmene, og bli forbauset over at regissøren har klart å filme uten å få med en eneste kineser på filmen (!?!)

Hvordan komme seg rundt i Siem Reap?

For å komme seg rundt til attraksjonene i Siem Reap har du flere muligheter. Du kan leie bil med sjåfør, leie en tuk-tuk med sjåfør, eller leie deg en sykel. Scooter er ikke lov å kjøre av turister i byen, men allikevel var det flere steder som leide ut scooter fra utkanten av byen og kjørte inn. Blir du tatt i å kjøre skuter venter en straff, og du bør ha sedler klare…

Vi synes at tuk–tuk fungerte best, det er en rimelig og god løsning.

En tuk–tuk (med sjåfør) kan du leie for en hel dag, halv dag eller bare en tur til Pubstreet. Tuk-tukene finnes det godt om i Siem reap, sikkert like mange som det er turister og det er en del. Hvis du har booket en tuk tuk på dagtid i templene kommer garantert sjåføren spørre deg om han skal kjøre deg til et kvelds show, en restaurant eller ønske å booke deg inn for morgendagen. Hvis du går for sykler må du regne med at syklene er veldig gamle og meget slitne, men liker du en varm, svett utfordring så hvorfor ikke. Veiene i Siem Reap er dårlig, og da mener jeg skikkelig dårlig! Kjøremønstret har jeg etter 8 dager fortsatt ikke skjønt. Det virker som jo større kjøretøy du har desto mer rettighet på veien har du. Så til fots eller sykkel havner ganske langt ned på denne skalaen og dermed ikke det tryggeste.

siem reap - kambodsja (13)

Mat og drikke i Siem Reap

Dette kan du få både billig og veldig bra. På markedene og fra matboder på gaten får du kjøpt deg enkel, god mat for 1 USD. Det går an og spise her men det kan være lurt og forholde seg til mat-reglene våre. På cafeer koster en god porsjon ca 3 USD men skal du slå til på stortromma og gå på restaurant koster maten 5-6 USD. Khmer maten er veldig god og for dem som liker mye smaker men ikke så sterkt så er dette mitt i blinken. Ølen koster mange steder 0.5 USD for en halvliter. Vi klarte selvfølgelig å sette oss på restauranten som solgte ølet sitt til 1,5 USD, mot nabo-restauranten som solgte sin til 0,5 USD. Men allikevel, 5 eller 15 KR…

siem reap - kambodsja (19)

Templene i Siem Reap

Templene ligger ca 15 min kjøring med tuk tuk fra Siem Reap. For å komme inn på tempelområdet må du ha en billett. Du kan kjøpe for 1 dag, 3 dager osv. Vi kjøpte 3 dager for 40 Us dollar pr person. 3 dager måtte bli brukt innen 1 uke. De tar bilde av deg så billetten blir personlig og gjør det umulig for svartebørs, og den må vises frem når du kjører inn i området.

Køene for å kjøpe billetter kan være ekstremt lange, noen tips?

Hvis du kjøper billetten rett for kl 17:00 og sier du vil se solnedgangen slipper dem deg inn uten at den blir stemplet. Det er også mye mye mye mindre kø på denne tiden enn på formiddagen da «alle» skal inn. Så neste dag suser du og tuk-tuken kjapt forbi til venstre istedet for den lange køen til høyre hvor alle skal kjøpe billetten du kjøpte igår…

siem reap - kambodsja (21)

Så hvordan komme seg rundt uten å havne i turist-rushet i Siem Reap?

  • Jeg har ikke sett så mange kinesere før, de står nok for 70%+ for turismen. Det finnes noen opplagte turer «alle» tar, liten runde og stor runde. Prøv å forhandle deg til at du ønsker å gå motsatt vei en det som er vanlig på rundene, at du starter med «stopp-punktet» og tar templene i motsatt rekkefølge. Det er ikke lett, og vi klare heller ikke det med vår private sjåfør. Men tenk på det. Det er veldig mange som skal samme vei.
  • Dra tidlig, vi dro avgårde 05:00 med tuk-tuk for å få se soloppgangen rundt 07:00 i Angkor Wat. På vei ut til området så vi fort at det var flere som tenkte denne «smarte» tanken. Resultatet ble at vi ble stående i Tuk-Tuk kø 05:15 på vei ut mot templene. Dette hadde vært en genial løsning om man hadde valgt hvilket som helst annet tempel enn Angkor Wat, som alle skal til først.
  • Finn ut hvilket tempel du vil bruke tid på. Dra hit tidligst og først på dagen! Vi klarte å være alene med soloppgang ved vårt «favoritt tempel» Prohm siste dag. Etter to timer begynte turiststrømmene å komme inn, og stedet mistet sin magi.

Tuk-tuk sjåførene tilbyr transport til alle steder.

Fantastisk arbeidsmoral og arbeidsvillige. Det er også deres «svakhet»

«Flooded Village» ligger et stykke utenfor Siem Reap, og veien dit er nesten som «ville vesten» eller verre med tungtransport og utrolig mange hull i veiene. Og alt støvet! Dette er turer som bør tas med bil. Eller det å ta tuk-tuk opp til templene i Nord som ligger 2-3 timer med bil… Alle disse stedene ønsker tuk-tuk sjåførene å kjøre deg. Det er for lang, for humpete veier, for støvete og sikkerheten i en tuk-tuk på en «motorvei» med tungtransport er utrolig lav. Vurder selv hvor langt det er til dit du skal, og bestem hvordan du ønsker å dra dit. En tuk-tuk er gøy kortere avstander, men over 30 minutter bør du vurdere andre måter å komme deg frem på.

siem reap - kambodsja (24)

Tempel områdene er veldig store, du kommer bruke tid, det er varmt og du kommer til å gå mange skritt, så bruk gode sko og drikk mye vann. Det anbefales å bruke sandaler, for de er lettere å ta av hvis du skal inn inne i templene. Disse stedene var vi 2-3 ganger, men vi gikk også da 25,000 skritt på en dag (skritt-teller på mobilen) i billige plastsandaler som beina ikke var så glad i. Bruk dine beste joggesko! Vi var inne på området i tre omganger over 3 dager. Første tur til tempelområdet kjørte vi den lille sirkelen, (se kart under, lilla farge). Vi var blant annet på Angkor Wat, Angkor Tomb, Ta Prohm. Neste gang tok vi store sirkelen» den ligger litt lenger unna (se kart, rød farge). Da var vi blant annet innom Preah Khan, Neak Poan, Pre Rup. Siste dag inne i templene dro vi tilbake til Prohm tidlig på morgenen, før alle kinesere kom. Vi fikk nesten templet helt for selv og det er luksus på en slik turistattraksjon. Alle templene var fantastiske, flotte med massevis av detaljer. Mange av templene er lagd på 900 tallet og 1100 tallet, først som hinduistisk helligdom for å senere konvertere til Buddhistisk helligdom. Hvert tempel har sin historie.

siem reap - kambodsja (36)
Kartet for turene

siem reap - kambodsja (32)

Det har vel aldri vært lurere å plastre inn sår på føttene. Bildet er av føttene mine på vei tilbake i tuk-tuken etter en lang dag i tempel-land

siem reap - kambodsja (3)

siem reap - kambodsja (12)
siem reap - kambodsja (14)

siem reap - kambodsja (25)
Magiske steder.

siem reap - kambodsja (20)

siem reap - kambodsja (26)

siem reap - kambodsja (33)

Hva du kan gjøre i Siem Reap, Kambodsja

Når du føler at du trenger en liten pause fra templene er det veldig greit at Siem Reap kan tilby andre aktiviteter og utflukter. Her er noe av det vi gjorde:

 • Flooded village, flooded forest

Da vi besøkte Siem Reap, Kambodsja var det tørrsesong. For denne villagen betyr det at alle husene står på stylter i tørrsesongen og dem har en vei. I monsun sesongen blir byen overflooded og husene står i vann. Vi ble kjørt til en by der vi fikk gå rundt og se på husene og hvordan menneskene der levde. Etter det var det en tur på elven som rant ut til stor innsjø der en flytende restaurant. Der vi kunne kjøpe oss forfriskninger, mat og se på solnedgangen. De hadde en liten slangefarm og krokodillefarm ute på den flytende restauranten. Vannet i innsjøen var helt brunt og her ser du ikke krokodiller, kun tunga på krokodillen, og da er det lurt å ha en liten kjepp for å sette på høykant i gapet på den. Vi testet det aldri, men har sett på Indiana Jones før…

siem reap - kambodsja (23)

siem reap - kambodsja (15)

siem reap - kambodsja (30)

 • Pubstreet

Turistgata i byen der du finner mange butikker, spa, restauranter, barer og det er her festen foregår på kvelden og utover natten. Mange restauranter her har tradisjonell Khmer dans med tradisjonell Khmer musikk. Mange tilbyr også matlagingskurs.

siem reap - kambodsja (28)

siem reap - kambodsja (37)

siem reap - kambodsja (35)

 • Matlagingskurs

Vi ble med på et matlagingskurs for å lære oss å lage Khmer mat og det var ganske morsomt. Først valgte du deg tre retter fra menyen, så en tur til marked for å se på matvarene. Vi var med i en gruppe på 6 personer og vi hakket, morte, stekte og kokte og til slutt bar vi ned våres retter til restauranten der vi spiste og koste oss. Maten smakte fantastisk godt. Vi spiste gresskarsuppe, vår ruller, amok med fisk og amok med kylling til dessert ble det gresskarpudding.

siem reap - kambodsja (2)

siem reap - kambodsja (29)
Full kontroll

siem reap - kambodsja (1)

 • Night marked

Siem Reap har både dag marked og natt marked. Det selges omtrent det samme, den største forskjellen var at dag marked selger matvarer, fersk frukt og grønt, brød, fisk, kjøtt, krydder og der lages også mat du får kjøpt meget rimelig. Ellers kunne du kjøpe billige klær, skor, smykker, skulpturer, vesker, silke og mye mer. Natt-markedet hadde litt spennende ting som edderkopper, skorpioner, slanger og kakerlakker som ble solgt i matboder utenfor. Alle disse insektene var godt stekt, så da skulle del vel ikke være noe sak?

siem reap - kambodsja (27)

siem reap - kambodsja (16)
Skorpioner, gode og sprøe…
 • Fiskemassage

Alle har sett eller prøvd slik rens med fisker der du stopper føttene og eller hendene nede i et akvarium med rensefisker. Vi har gjort dette før men her var det minimum dobbelt så store fisker og dem var så mange så vi tenkte dette må vi prøve. Og det kilte så inn i granskogen. Film kommer senere om dette.

siem reap - kambodsja (9)

Sjekk filmen vår vårt besøk i Kambodsja under!