Hvordan sjekke sjøvannsfilteret?

Noen av det viktigste du sjekker før du legger fra brygga er sjøvannsfilteret. Har du en innenbordsmotor med indirekte kjøling eller en eldre innenbordsmotor med direkte kjøling så bør det sitte ett sjøvannsfilter på.


Hva er et sjøvannsfilter?

Sjøvannsfilteret er egentlig bare ett gitter som sjøvannnet som skal til motoren må igjennom, og alle små blåskjell, rusk og rask blir sittende fast i gitteret mens det rene sjøvannet går videre til motoren.

Etter hvert som tiden går så blir sjøvannsfilteret mer og mer tett av alt vi ikke ønsker skal bli med videre til motoren. Slik at sjøvannet ikke klarer å komme igjennom fort nok slik at motoren får den kjølingen fra sjøvann som den ønsker.

Impeller-en liker seg best når den får massevis av sjøvann fra sjøvannsfilteret uten å måtte jobbe ekstra, og når det blir for vanskelig å få vann går den tørr og blir ødelagt. Bladene kan lett brekke av og det er nå umulig å gi sjøvann videre til motoren.

Motoren gir deg en alarm på overoppheting og skrur seg selv av, om du er heldig.
Du har nå fått motorstopp, og du har nå to problemer. Ny impeller må på plass, og sjøvannsfilteret må renses.

Hvordan sjekke sjøvannsfilteret?

Bak denne trappen sitter motoren.


Sjøvannsfilteret sitter oppe til venstre hjørne i bildet 

Skru lokket av med vanlig håndkraft, det samme gjelder når du skal sette på lokket igjen

Dra i den lille plasttappen som stikker opp, husk å sette den tilbake samme vei, ellers så blir det vanskelig å få av lokket neste gang!


Filteret sitter nede i to spor. Du må trekke den rett opp. Det samme gjelder når du skal sette det på plass. Det er viktig at de havner nede i de sporene igjen, eller så kan sjøvannet gå utenom sjøvannsfilteret.

Bruk lokket til å løfte filteret ut av motorrommet, uten å søle saltvann ned på motoren


Skyll og rens filteret godt i ferskvann

Over ser du stengeventilen for sjøvannet som går opp til sjøvannsfilteret. Denne står nå i åpen posisjon. Den rød armen går langs med røret. Er den stengt så går den tvers for røret.

Det neste du bør se på er det det mystiske ordet «impeller» :

https://breddegrad.no/impeller/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *